Sverige 5 populäraste kattraser

Idag kan man lätt konstatera att det finns rätt många olika kattraser i Sverige som det går att välja mellan. Bland alla de kattraser som finns är en del raser väldigt populära framför andra raser – som det brukar vara med flertalet andra saker i världen också. Men för att lätt konstatera vilka som är de fem mest populära kattraserna i Sverige så brukar Svenska raskatt klubben Sverak sammanställa en lista över vilka olika fina raskatter som brukar ligga närmast om hjärtat hos svenskarna. Här nedanför kommer de fem mest populära kattraserna att beskrivas:

Den populäraste katten som finns heter Ragdoll

Ragdoll är en kattras som är oerhört populär, inte nog med att den är så himla gosig så är den väldigt fin också. Kattrasen i sig blir väldigt slapp i hela sin kropp när man lyfter upp den, och därtill är den känd för att vara riktigt gosig när man än vill mysa med den. Hela katten har en vit päls och är endast mörk på svansen, runt ögonen och öronen. Men det som utmärker denna underbara kattras allra mest är att den har ljusblå ögon, vilket knappast kan undgå betraktaren.

På andra plats som den mest populära kattras är den norska skogskatten

Den norska skogskatten har en fin brun päls. Dess ljusa ögon är det många personer som tycker är väldigt fint med kattrasen. Man kan säga att kattrasen ingår i den gruppen som består av semilånghåriga raskatter, det vill säga att de har halvlångt hår och brukar komma från landet Norge, därav sitt namn.

På tredje plats som den mest populära kattrasen är heliga birma

Heliga birma har blåa fina ögon och har en väldigt tydlig maskning som gör den extra snygg. Katten brukar oftast kallas för birma, och är en kattras som är väldigt vänlig, tystlåten och lugn. Den har också som drag att den pratar tyst, men ändå är en kattras som är väldigt bestämd.

På fjärde plats som den mest populära kattras är Maine coon

Man brukar säga att den här kattrasen härstammar från landet Amerika, och därtill var det faktiskt den första kattrasen som härstammade från just Amerika. Det som kännetecknar katten i sitt utseende är att den i sig är lika stor som ett lodjur och har på senaste tid blivit allt mer populär för varje dag som går.

På femte plats som den mest populära kattras är rasen perser

Den här katten kan även kallas för perserkatt, och den är väldigt långhårig. Persern har anor från asiatiska samt slanka långhårskatter, men anorna är även kännetecknade av europeiska samt sata korthårskatter. Något som är väldigt tydligt med just perser är även den korta nosen. Så man kan med andra ord säga att det är en blandras som är väldigt fin i sin stil.